İÇ BAKLA - BAKLA

Latince adı 'Vicia faba' olan bakla, antik çağlarda Eski Yunan, Mısır, Roma ve İbraniler zamanından beri çok sevilen bir sebzedir.

 

http://caliskanbakliyat.com.tr/foto/baklahead.jpg

 

Latince adı 'Vicia faba' olan bakla, antik çağlarda Eski Yunan, Mısır, Roma ve İbraniler zamanından beri çok sevilen bir sebzedir. Bakla yetiştiriciliği için organik maddece zengin, killi-kumlu, killi-tınlı, pH' sı 6,5 - 7,3 olan; derin ve geçirgen topraklar idealdir. Ilık iklim bitkisi olup börülce, fasulye ve bezelyeye nazaran soğuklara biraz daha fazla dayanabilmektedir. Bakla yağışlı ve rutubetli iklimleri sever. En çok bakla yetiştiren illerimiz, Balıkesir, Manisa, İzmir, Çanakkale ve Bursa’dır. Yoğun bakla üretiminin yapıldığı özellikle Balıkesir ve Çanakkale illerinde kuru baklanın dekardaki verimi 180 kg kadardır. Bakla, tarlayı temizler ve azotça zenginleştirir. Onun için, bakladan önce ve sonra buğdaygil yetiştirilmesi uygundur. Meyveleri ham olarak koparılırsa, sebze olarak kullanılabilir. Olgunlaşmış halde yenilebilen kısmı ancak tohumlarıdır. Ayrıca iyi bir hayvan yemi olarak da faydalanılmaktadır. Kuru tohumlarına eski tabiriyle “bakliyat” da denilir.

 

http://caliskanbakliyat.com.tr/foto/icbaklaorta.jpg


Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunan bakla, bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Ayrıca demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B1, B2, B6 ve K vitaminleri de bulunur. Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Baklanın Türk mutfağında özel bir yeri vardır.

BESİN DEĞERİ 100 gr.:

Enerji    338 kca
Karbonhidrat    58,2 gr
Protein    25,1 gr
Yağ    01.7 gr

* Bakla, tüm baklagiller gibi  bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.
* Böbreklere oldukça yararlıdır: yüksek albümin ile böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur, böbrek iltihaplarını giderir.
* İçerdiği yüksek orandaki lifle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir, bağırsak parazitlerini düşürücü etkisi bilinmektedir.
* İdrar artırıcı ve idrar yollarını temizleyici özelliği vardır.
* Hazmı kolaylaştırır, baş ağrısına, göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.
* Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.
* Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür.
* Bakla içerdiği insülin ile kan şekerini düzene sokar.
* Bakla ayrıca, hemoroit ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.


Kabuğu soyulmuş iç bakla (fava bakla) ve kabuklu bakla 50 ve 25kg.’lık paketler halinde "MÜMİN" markasıyla toptan ve perakende olarak (10kg. ve 5 kg.) müşterilerimize sunulmaktadır.

FAVA

Malzemeler;

* 250 Gr kuru bakla
* 1 Çay bardağı zeytinyağı
* 1 Adet orta boy kuru soğan
* 2 Adet limon
* 7-8 dal dereotu
* Tuz
* 1 Adet kesme şeker

YAPILIŞI;

Tencerenin içerisine ayıklayıp yıkadığınız baklaları koyun. Üzerine küçük küçük doğranmış soğanı, tuzu, şekeri koyup dört su bardağı su ilave ederek baklalar iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Baklalar pişince bir tel süzgeçten yada mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin. Kalın kenarlı bir kabı suya batırıp çıkartın. Püre kıvamına getirdiğiniz baklayı kabın içerisine boşaltıp, üzerini düzeltin. Buzdolabında yaklaşık iki saat bekletin. Sonra servis tabağına ters çevirip üzerine bir limonun suyu ile karıştırdığınız zeytinyağını gezdirin. Kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

NOT: Kuru baklayı daha kolay pişirmek için bir gece suyun içinde bekletin yada düdüklü tencerede pişirin.

Resim
X